כאשר מתבוננים ברוב תכניות האימונים אשר ניתנות למתאמנים בחדר הכושר בולטים מספר מאפיינים: האימון מונוטוני ונראה כרשימה רובוטית של תרגילים, סטים וחזרות. מאפיין נוסף הינו שלרוב האימון אינו משתנה בתקופה הקצרה, כלומר התכנית אשר הרכיבו לכם בחדר הכושר תלווה אתכם לתקופה של מספר שבועות אם לא חודשים.
ישנם אנשים אשר אימון מונוטוני – ביצוע תרגיל כאשר הסט הקודם דומה לסט שלאחריו, קצב החזרות וביצוען זהה, מהווה בפניהם מכשול למציאת עניין באימון. משפטים כגון "אני מבין שהאימון חשוב ולכן אני מבצע אותו" או "מרגע שאני נכנס לחדר הכושר אני סופר את הדקות לסיום האימון", אינם חייבים להיות חלק מהחוויה שלכם בזמן האימון.
אם תיישמו מספר כללים פשוטים תוכלו למצוא עניין באימונים בחדר הכושר
כלל ראשון: בכל תכנית אימונים ישנם תרגילים "מובילים" אשר מהווים את הבסיס לתכנית ותרגילים משניים אשר ניתן להחליפם בתרגיל דומה. לדוגמה: באימון חזה, תרגילי לחיצות ( לחיצת מוט או משקוליות בשכיבה ) הינם תרגילים מרכזיים. תרגילים כגון פלייס עם משקוליות או כבל הינם תרגילים משניים וניתן להחליף בניהם לשם גיוון.
כלל שני: אל תיצמדו למספר החזרות הרשום בתכנית, הכוונה אינה דווקא לביצוע של התרגילים בשימוש במשקלים כבדים וביצוע מספר חזרות נמוך – דבר אשר עשוי להוביל לפציעה, אלא מדי פעם בחרו תרגיל או שניים ובצעו אותם בטווח חזרות ומשקלים שונה מאשר רשום בתכנית. רצוי לקבל הנחיה מהמדריך אשר בנה את התכנית.
כלל שלישי: נסו לראות את התמונה כולה ולא את האימון הבודד. נסו להבין מהו שלב האימון בו אתם נמצאים, האם מדובר בתכנית התחלתית, תכנית אימון בינונית או תכנית אשר מטרתה לאפשר לכם להתאושש מתקופת אימונים קשה. נסו לחלק תקופה של שנה לתקופות ביניים המורכבות מאימונים בעלי דרגת קושי קלה, בינונית וקשה.
כלל רביעי: קבעו מטרות, לטווח הקצר ולטווח הארוך. איני מתכוון במאמר זה דווקא למטרות כגון שינוי הרכב הגוף ( הרזיה או עליה במסת שריר ) אלא במטרות רלוונטיות מבחינת שיפור היכולת הגופנית, לדוגמה: עליה בכוח השרירים, שיפור כוח מתפרץ, שיפור סבולת השרירים, סבולת לב ריאה וכו'. קבעו מטרות אלו ביחד עם מדריך או גורם מוסמך, על מנת לוודא כי הינן ברות ביצוע, מותאמות עבורכם ונסו להשיג אותן. אימון ללא מטרה מוגדרת וללא מעקב אחר שיפור היכולת הגופנית עשוי בהחלט להיתפש כמונוטוני. אימון בו תנסו לשבור שיאים, יאתגר אתכם ויהיה רחוק ממשעמם.
כלל חמישי: בצעו אימונים קצרים, אין צורך לשהות בחדר הכושר שעות. ניתן בפרק זמן קצר לבצע אימון גופני אפקטיבי! גם אם מדובר באדם אשר מגיע רק פעמיים בשבוע לחדר הכושר.
כלל שישי: נסו למצוא בחדר הכושר מעגל חברתי, או בן זוג לאימון משותף, לא על מנת להעביר את הזמן בדיבורים אלא לשם מוטיבציה קצת תחרות בניכם לפרטנר שלכם לא תזיק.
טיפ קטן, תביאו אתכם מוזיקה שאתם אוהבים, רצוי קצבית. מחקרים מראים שכאשר משמיעים לאנשים אשר מבצעים פעילות אירובית מוזיקה קצבית, הם נוטים לסנכרן את קצב הפעילות ( ריצה, סטפר, אופניים ) לקצב המוזיקה.
לסיכום:
האימון בחדר הכושר עשוי להיות רחוק ממונוטוני, מומלץ לגוון את האימון מדי פעם בהחלפת תרגילים משניים או שינוי טווח החזרות. כדאי להבין את משמעות מסלול האימונים לטווח הרחוק ולקבוע יעדי שיפור גופני. לשם שיפור המוטיבציה מומלץ לבצע אימונים שאינם אורכים יותר משעה - שעה ורבע וכמובן, אם יש אפשרות, מומלץ להתאמן עם פרטנר.
אימון מהנה.