אנמיה הינו מצב בו יש ירידה ברמת ההמוגלובין בדם מתחת לרמת הנורמה:
נשים 16 – 12 גר' / ליטר.
גברים 18 – 13.5 גר' / ליטר.
הסיבות הראשוניות לאנמיה הינן: ירידה בקצב ייצור כדוריות הדם האדומות, עליה בקצב ההרס של כדוריות הדם האדומות, איבוד דם כרוני או אקוטי.
ישנם סוגים רבים של אנמיה אשר נגרמים מסיבות שונות.
סוגי אנמיה שונים:
אנמיה כתוצאה ממחסור בברזל
מח העצם זקוק לברזל לשם ייצור המוגלובין. ירידה בכמות הברזל בגוף תגרום להפחתה בכמות ההמוגלובין עבור תאי הדם האדומים. התוצאה היא אנמיה כתוצאה ממחסור בברזל.
אנמיה כתוצאה ממחסור בחומצה פולית וויטמין B12
לשם ייצור כדוריות הדם דרושים גם ויטמין B -12 ( קובלמין ) וחומצה פולית. מחסור של ויטמינים אלו יגרום לצורה בלתי תקינה של כדוריות דם ולהרס מוגבר שלהן.
מחלות והפרעות במעיים כגון: מחלות כגון: קרוהן וצליאק יכולות להשפיע על ספיגת מרכיבי המזון במעי הדק. ירידה ברמת הספיגה של ברזל, ויטמין B 12 וחומצה פולית, שקולה למחסור תזונתי מאחר וגם אם כמותם מהמזון תקינה אין הגוף יכול לספוג אותם והם נפלטים אל מחוץ לגוף.
אנמיה אפלסטית
נגרמת על ידי ירידה ביכולת מח העצם לייצר את תאי הדם האדומים, הלבנים וטסיות הדם.
מחלות דם מסוימות יכולות לגרום להשמדה מוגברת של תאי הדם האדומים. הפרעות במערכת החיסונית של הגוף יכולות לגרום לייצור נוגדנים לתאי הדם האדומים ולגרום להשמדתם בטרם עת. נטילת תרופות מסוימות, כגון זנים שונים של אנטיביוטיקה המשמשות לטיפול בזיהומים שונים, יכולות אף היא לגרום להשמדתם של תאי הדם האדומים.
אנמיה חרמשית
זן זה של אמניה נגרם כתוצאה מפגם בהמוגלובין אשר גורם לתאי הדם האדומים לאבד את צורתם הרגילה ( צורת דיסק שקוע ) והשתנות לצורה חריגה הדומה לחרמש. צורה חריגה זו של תאי הדם האדומים גורמת לתאי הדם להתנוון ולמות בטרם עת.
אנמיה כתוצאה מתמס דם
קבוצה זו של זני אנמיה מתפתחת כאשר תאי הדם האדומים מושמדים מהר יותר ממה שמח העצם מסוגל לייצר תאי דם חדשים. ביצוע פעילות גופנית כגון ריצה באופן אינטנסיבי ( נפח אימונים גבוה ) עלול לגרום לאיבוד דם והרס כדוריות דם אדומות ( דימום ממערכת העיכול והשתן והרס כדוריות דם בכף הרגל ).
זני אנמיה אחרים אנמיה הנגרמים כתוצאה מפגמים בהמוגלובין
ישנם מספר זנים נוספים של אנמיה, זנים נדירים יותר כגון תלסמיה (Thalassemia).
תסמיני האנמיה – משתנים בהתאם לסוג האנמיה ולמידת חומרתה
התסמינים יכולים לכלול בין השאר:
עייפות.
גוון עור חיוור.
דפיקות לב מהירות ובלתי סדירות.
קוצר נשימה – בעיקר בזמן פעילות גופנית.
כאבים באזור החזה.
כאבי ראש.
סחרחורת.
שינויים במצב התודעתי.
גפיים קרות.