דיאטת ה – Zone הינה דיאטה בעלת אחוז פחמימות נמוך ובעלת אחוז חלבון ושומן גבוהים ביחס להמלצות ארגוני הבריאות, אין הכוונה לדיאטת חלבונים, אלא ליחס של 40% פחמימות 30% חלבון ו – 30% שומן. הרעיון המנחה של דיאטת ה – Zone הינו שאם בכל ארוחה אשר נאכל נשמור על יחס זה, נוכל ליצור איזון הורמונאלי. נוכל לשלוט ברמות האינסולין ולאזן מצבי דלקת, קרישת דם ויתר לחץ דם בגופנו על ידי איזון רמת האיקוסנואידים ( חומרים המופקים מחומצות שומן, בעלי פעילות הורמונאלית מקומית ).
הדיאטה פותחה על ידי ד"ר בארי סירס, ד"ר בעל דוקטורט בביוכימיה אך הוא אינו בעל הכשרה מקצועית / אקדמית בתחום התזונה. ד"ר סירס התחיל לעבוד ולפתח את הדיאטה בשנות השבעים לאחר שאביו נפטר מהתקף לב בגיל 53.
דיאטת הזון, כמו כל דיאטה אחרת, כאשר מבוצעת כהלכה, תגרום לירידה במשקל. על פי טענת ד"ר סירס, מלבד השפעת הדיאטה על ירידה במשקל, יש לה יתרונות בריאותיים. ביצוע הדיאטה דורש תכנון מדויק של הארוחות, שכן מוגדרות בה מנות הפחמימה, חלבון והשומנים, על פי יחידות המכונות BLOCKS , כאשר הדרישה הינה שבכל ארוחה ישמר היחס בין כמות הפחמימות, החלבונים והשומנים. ישנו דגש על נושא האינדקס הגליקמי כאמצעי לסיווג פחמימות אשר מתפרקות מהר ופחמימות אשר מתפרקות לאט.
להבדיל מדיאטות אשר שמות דגש על ירידה במשקל, דיאטת הזון שמה דגש על שינוי הרכב הגוף ועל הפחתת אחוז השומן בגוף. כאשר המטרה הכללית הינה כ 15% שומן לגברים ו 22% לנשים.
כמות המזון אותה אמור אדם לצרוך מתבססת בעיקר על צריכת החלבון האישית, כאשר אליה מותאמות מנות הפחמימה והשומן. דיאטנים מתייחסים לדיאטה זו כאל דיאטה דלת קלוריות / דלת פחמימות.
התייחסות למזון
סיווג המזון על פי דיאטת הזון הינו כאל "מזונות טובים" ו"מזונות רעים".
"מזונות טובים" כוללים מקורות חלבון בעלי ערך ביולוגי גבוה, דלי שומן כגון: בשר עוף, מוצרי חלב דלי שומן, חלבוני ביצים. פחמימות ממקורות מלאים או בעלי אינדקס גליקמי בינוני / נמוך כגון: פסטה, בטטה, לחם שיפון מלא, שיבולת שועל. שומנים בעלי ריכוז גבוה של החומצה האולאית ( אומגה 9 ) כגון: שמן זית וקנולה ומקורות לחומצות שומן מסוג אומגה 3.
מזונות "רעים" אשר אינם מומלצים הינם: חלמון ביצה, בשר אדום או איברים פנימיים, פירות בעלי אינדקס גליקמי גבוה כגון: בננות, צימוקים, מיצי פירות. מקורות לפחמימות כגון: לחם "לבן" דגני בוקר, אורז, דברי מאפה, תפו"א.
קווים מנחים נוספים
מלבד סיווג המזונות ושמירה על יחס קבוע של אבות המזון בכל ארוחה, מבצעי הדיאטה אמורים לשמור על הכללים הבאים:
• אכילה של ארוחת הבוקר כשעה לכל היותר מזמן הקימה.
• אכילה של 3 ארוחות עיקריות ושתי ארוחות ביניים, כאשר מרווח הזמן בין ארוחה לארוחה לא
יהיה ממושך מחמש שעות.
• שתייה של יותר מ - 8 כוסות מים ביום.
• ביצוע פעילות גופנית מתונה בכל יום.
יתרונות הדיאטה
על פי ד"ר סירס יתרונות דיאטת הזון הם:
איבוד משקל של כ חצי ק"ל עד 700 גר' בשבוע באופן קבוע.
שיפור היכולת הגופנית והמנטאלית.
מניעה של תחלואה קרדיווסקולארית.
שיפור תפקוד המערכת החיסונית.
הפחתת תסמיני ההזדקנות ושיפור החיוניות.
חוסר הצורך לספור קלוריות.
ביקורת וחסרונות הדיאטה
רבות מטענותיו של ד"ר סירס אינן נתמכות על ידי אנשי מקצוע וחוקרי תזונה, בייחוד הדגש על רמות ההורמונים והאיקוסנואידים כגורם לאיזון פעולת הגוף וכמפתח לבריאות ואריכות ימים.
כמו כן, איבוד משקל הינו פונקציה של מטבוליזם אישי ולכן לא ניתן לחזות במדויק מה יהיה קצב הירידה במשקל. ד"ר סירס מציין כי אין צורך לספור קלוריות, אך למעשה ההנחיה להכיר ולספור את יחידות החלבון, הפחמימות והשומנים הינה בעצמה מהווה ספירה עקיפה של קלוריות... אשר מאורגנת על פי הנחיית הדיאטה.
מאחר ומדובר בדיאטה בעלת כמות חלבון רבה, אנשים הסובלים מירידה בתפקודי כליות צריכים ליידע את הרופא שלהם לגבי ביצוע הדיאטה.
איך הדיאטה משתלבת עם הפיזיולוגיה שלנו?
דיאטת הזון אינה שונה בהרבה מדיאטות אחרות בהן הארוחות המוצעות הינן ארוחת מעורבות, כלומר אכילה של פחמימות, חלבונים ושומנים באותה הארוחה. השילוב של חלבונים ושומנים ביחד עם פחות פחמימות, מאט את קצב ריקון הקיבה וספיגת הפחמימות אל הדם, ולכן אפקט השובע הינו ממושך יותר. כאשר צורכים ארוחות מעורבות, קל להפחית את כמות הפחמימות שכן ישנם מזונות אחרים אשר משלימים את הארוחה. כמות השומן המומלצת בדיאטה מוסיפה גם היא לאפקט השובע, כך שיחסית קל להתמיד בדיאטה.