דיאטת המכורים לפחמימות פותחה בתחילת שנות התשעים על ידי זוג מדענים בשם רייצ'ל וריצ'ארד הלר. הדיאטה מבוססת על התיאוריה שאיזון רמות האינסולין בגוף יוביל להפחתת העמידות לאינסולין ותשוקה מופחתת למזונות עשירים בפחמימות. בדיאטה יש שני שלבים: הפחתת המזונות עתירי פחמימות שהם וויסות רמות האינסולין באמצעות תוספי תזונה למרות שמומלצת תכנית לפעילות גופנית עם הדיאטה, אין דגש רב על פעילות גופנית. ההתמכרות פחמימות מוגדרת כתחושת רעב חזקה או תשוקה למזונות עשירים בפחמימות, צורך גובר וחוזר למזונות עמילניים, חטיפים, ממתקים. מזונות אלו כוללים לחמים, כעכים, עוגות ועוגיות, דגני בוקר, שוקולד, קרקרים, מאפים, פרות ומיצי פרות, גלידה, צ'יפס, פסטה, תפוחי אדמה, בייגלה, אורז, פשטידות, פופקורן ומשקאות ממותקים.
על פי הזוג הלר, עד 75% מאנשים שסובלים מעודף משקל מכורים לפחמימות. ההתמכרות לפחמימות נגרמת על ידי ייצור יתר של ההורמון אינסולין ( היפר אינסולינמיה ) כאשר נאכלים מזונות עשירים בפחמימות. הפחמימות אשר אנו אוכלים מתפרקות בגוף לגלוקוז, האינסולין מאותת לגוף לאגור את הגלוקוז בעיקר ברקמת השריר וברקמת השומן, במקרה של רמות גבוהות של אינסולין, ייאגר יותר גלוקוז ברקמת השומן. עם זמן, חלק מאנשים הסובלים ממצב זה עשויים לפתח עמידות לאינסולין, מצב בו מופחתת תגובת רקמות הגוף לאינסולין. הגוף ממשיך לייצר אינסולין, אך מכיוון שהרקמות איננו מגיבות אליו, הגוף אינו מסוגל להשתמש בגלוקוז (סוכר) כמו שצריך. תנגודת לאינסולין נמצאה לעתים קרובות עם בעיות בריאותיות אחרות, כולל סוכרת, כולסטרול גבוה, רמות טריגליצרידים גבוהות, לחץ דם גבוה ומחלות לב וכלי דם.
הזוג הלר פיתחו שאלון עצמי כדי לקבוע אם אדם מכור לפחמימות, אשר מורכב מ 10 שאלות בסגנון כן / ולא:
האם את/ה רעב/ה לפני ארוחת הצהריים גם אם אכלת ארוחת בוקר מלאה?
האם קשה לך לעצור בזמן אכילת מזון פחמימתי כגון: חטיפים, או ממתקים?
האם את/ה מרגיש/ה לא מסופק/ת למרות שיש רק סיימת ארוחה?
האם את/ה אוכל/ת כשאת/ה לא רעב/ה?
האם את/ה אוכל/ת בלילה?
האם את/ה מרגיש/ה עייפות לאחר ארוחה גדולה?
האם את/ה מרגיש/ה עייפות או רעב בשעת אחר הצהריים, ללא סיבה?
האם את/ה ממשיך/ה לאכול גם כאשר את/ה מלא/ה?
האם את/ה עולה ויורד/ת במשקל?
ניקוד השאלון מבוסס על התשובה " כן" אשר נספרת. ציון של 0-2 מציין שאין התמכרות לפחמימות. ציון של 3-4 מרמז התמכרות פחמימות קלה. ציון 5-7 מרמז על התמכרות מתונה. ציון של 8-10 מציין התמכרות קשה לפחמימות.