צלוליט קיים בעיקר בנשים, אך גם בגברים.
הגורמים הישירים לצלוליט עדיין אינם ברורים דיים, אך ניתן לקשור את התופעה למספר גורמים אפשריים:
הורמונים
קורטיזול – הורמון סטרס, אשר מופרש בגופנו באופן קבוע ברמות שונות. אורח חיים לחוץ, מחסור בשעות שינה ותזונה לא מאוזנת עשויים לגרום לעליה ברמות הקורטיזול. אחת מההשפעות של רמות קורטיזול גבוהות הינה השפעה שלילית על רקמות חיבור. רקמות החיבור בנויות מחלבונים וקורטיזול גורם לפירוקן. הנחה זו אפשרית וכללית מאד, אך הגיונית.
אסטרוגן - במהלך גיל המעבר, ירידה ברמות האסטרוגן משפיעה על תפקוד כלי הדם וגורמת לחדירות וסקולרית מוגברת ולירידה בטונוס כלי הדם. שינויים אלו עשויים להוביל לליקויים בזרימת הדם והפחתת אספקת הדם לרקמת השומן – תהליך אשר קשור להתפתחות צלוליט. בנוסף ההשפעה של רמת אסטרוגן נמוכה על רקמת חיבור בעור כוללת ירידה בייצור של סיבי קולגן מסוג I ו- III וסיבי אלסטין, אשר מפחיתים את גמישות העור ( 4 ).
תהליך דלקתי
זוהי אמנם הנחה כללית, אך חוקרים סבורים כי תהליכי דלקת גורמים לשינויים נוספים במבנה רקמות החיבור ובעור ( 5 ).
אורח חיים יושבני ומחסור בפעילות גופנית
ההנחה הינה שאורח חיים יושבני ומחסור בפעילות גופנית יגרמו להפחתת מטבוליזם ברקמת השומן ובעור. אין הוכחה חד משמעית להנחה זו, בעיקר לאור העובדה שקיים צלוליט גם בנשים פעילות.
גנטיקה
עם הנחה זו אין להתווכח.
תזונה
מיתוסים ומידע רב קיימים ברשת בנוגע להשפעת התזונה על תופעת הצלוליט. קיימים מאמרים ומידע לא מבוסס הקושרים אכילת מזונות כגון: אגוזים, אגוזי קשיו, כוסברה, כוסמת, אשכולית אדומה, דג סלמון, פלפל צ'ילי, זרעי חמניה, ביצים, בננות ושוקולד מריר לצלוליט.
ההנחה הינה שמזונות אלו מכילים מרכיבי תזונה אשר תורמים לבנייה תקינה של רקמות חיבור בגוף ומשפיעים לחיוב על זרימת הדם לרקמת השומן ולעור. זמינות חומרי תזונה או מחסור בהם לא הוכחו כגורם המונע צלוליט.
אין שום מחקר מבוסס ואיכותי לגבי השפעת התזונה והפחתת הצלוליט!
היווצרות תהליך הצלוליט מושפע בעיקר מגנטיקה.
ההנחה כי חסרים תזונתיים עשויים לתרום להיווצרות הצלוליט הינה הנחה הגיונית – תזונה לא מאוזנת וחסרים תזונתיים ישפיעו לרעה על התהליכים הפיזיולוגיים בגופנו, אך האם תזונה מאוזנת יכולה לתקן תהליכים שכבר קרו בגוף - בהרבה מאד מקרים השפעת התזונה זניחה!
ניתן להניח שתפקיד התזונה במקרה של צלוליט הינה כאמצעי למניעה או הפחתת הסיכוי להיווצרות צלוליט.
מה כן ניתן לשפר בתזונה?
אכילה מספקת של חלבון – רקמות החיבור בנויות מחלבונים, מחסור בחלבון גורם לבניית רקמות לקויה בכל הגוף. לרוב האנשים אין מחסור של חלבון בתזונה, אבל כדאי לבדוק את התזונה שלכם.
מחסור בויטמין C ואבץ – ויטמין C, קשור לבנייה תקינה של סיבי קולגן – מרכיב ברקמת החיבור. אבץ קשור לכל תהליכי בניית הרקמות הגוף.
כל רכיבי התזונה - כהנחה כללית, לרוב הויטמינים והמינרלים ניתן לייחס איזו שהיא השפעה - גם אם עקיפה על תהליך הצלוליט. לא עוזר לכם יותר מדי, אני יודע!
שתיית מים – מחסור כרוני בנוזלים גורם להפחתת זרימת הדם אל כלי הדם הפריפריים – אל העור.
תקפידו לצרוך את כמות הנוזלים המומלצת לכם ( משתנה מאדם לאדם ), ככלל לפחות 2 ליטרים ליום.
מניעת עליה באחוז השומן – שימו לב שההתייחסות אינה דווקא למשקל. היות ומראה הצלוליט מושפע גם מכמות השומן בתאי השומן, אחוז שומן גבוה יגרום לצלוליט להיראות מודגש יותר. הפחתת אחוז השומן –אשר תגרום לכמות שומן קטנה יותר להיות מאוחסנת בתאי השומן, באופן יחסי, תגרום לצלוליט להראות פחות מודגש.