Facebook
ממתיק דרגת מתיקות ביחס לסוכרוז
נאוטיים 13000 – 7000
סוכרלוז 600
סטיביוזיד 300
סכרין 300
אספרטיים 220 – 160
אסולפאם - K 200
ציקלמאט 300 – 100
ממתיקים כהליים 1 – 0.7
 
כתבות ומאמרים אחרונים באתר
סוכרים אלכוהולים פוליאולים                                                     

קסיליטול -  ( Xyliotol )
פוליאול חד סוכרי בעל חמישה פחמנים הנפוץ בפירות וירקות כגון: תות שדה גזר וחסה יש לו אותה המתיקות כשל סוכר וגם אותו ערך קלורי. משתמשים בו להמתקת גומי לעיסה וממתקים קשים כמן כן נמצא בשימוש בתעשיית התרופות ובמוצרים להגיינה של הפה.
במנה בודדת של 40  - 30 גרם יגרום הקסיליטול לשלשול - לעומת זאת מינון של 50 גרם במנות קטנות לאורך היום לא גורם לבעיות.
במתן תוך ורידי הקסיליטול רעיל לאדם ונמצא שהוא מעלה במידה ניכרת רמות של חומצה לקטית וחומצה אורית בדם.
מטבוליזם דומה לזה של הפרוקטוז בכך שרובו נערך בכבד ואינו מצריך אינסולין בראשיתו. קסיליטול נהרס בחימום וע"י הוספה של חומצת פירות.
עדיין אין מידע מספיק לגבי שימוש ממושך בדיאטות של סוכרתיים אולם בניסויים מסויימים בבעלי חיים נמצא שקסיליטול גרם לסרטן בשלפוחית השתן.
 
סורביטול -  ( Sorbitol )
פוליאול חד סוכרי בעל שישה פחמנים נמצא במגוון של פירות וירקות .סורביטול נספג במעי הריק ( Jejunum ) ע"י דיפוזיה מזורזת. מאחר וסורביטול הופך לפרוקטוז הרי שמאותה נקודה המטבוליזם זהה.
הצריכה המותרת עומדת על 60 – 50 גרם ליממה, כמות מרוכזת של יותר מ – 50 גרם תגרום לשלשול.
אין קשר בין כמות הסורביטול שבמזון ובין כמויות הסורביטול הגבוהות התוך תאיות בעדשת העין או בנוזל הזרע. הצטברות סורביטול בתוך התאים תלויה באנזים אלדוז רדוקטאז אשר במקרים של יתר גלוקוז בתאים הופך חלק מהגלוקוז בעדשה, בתאי מערכת העצבים ועוד לסורביטול.
 
איזומלט -  (  Isomalt)
פוליאול דו סוכרי בעל שישה פחמנים. מתיקותו כמחצית ממתיקות הסוכר. משתמשים בו בסוכריות, גומי לעיסה, גלידות, ריבות דיאטטיות ועוגות לאפיה. אין לו טעם לוואי וניתן לערבבו עם ממתיקים אחרים.
 
לקטיטול -  ( Lactitol )
פוליאול דו סוכרי בעל שישה פחמנים שמוצאו מלקטוז. מתיקותו היא כ -  % 40  משל סוכרוז, אך הוא מכיל מחצית הקאלוריות של הסוכר. נמצא במוצרי אפיה, גומי לעיסה, מוצרי חלב קפואים, ממתקים וריבות.
 
מלטיטול -  ( Maltitol)  
פוליאול דו סוכרי בעל שישה פחמנים שמקורו ממלטוז. מתיקותו היא כ -  % 90 ממתיקות הסוכרוז. משתמשים בו בעיקר לציפוי ממתקים.
 
מניטול -  ( Manitol)  
פוליאול חד סוכרי בעל שישה פחמנים, מתיקותו היא % 70 ממתיקות הסוכרוז. משתמשים בו כאבקה לציפוי גומי לעיסה. שימוש מוגבר במניטול של יותר מ - 10  גרם ליום עלול לגרום לאפקט משלשל.
 


ממתיקים ממקור טבעי                                                              

ליקוריץ - ( Licorice )
ממתיק שחור המופק משורש הצמח גליצרהיזה גלברה. הממתיק הוא מלח החומצה הגליצרהיזינית, מתוק פי 100 מסוכר רגיל. שימוש בכמויות גדולות עלול לגרום ליתר לחץ דם וכן לדלקת כליות חריפה עם דם בשתן. מפיקים ממנו בעיקר סוכריות.

סטיביוזיד - ( stevioside ) 
ממתיק טבעי מצמח הסטיביה, לא מיוחסות לסטביוזיד השפעות שליליות על גוף האדם. 
 


 ממתיקים שאינם בעלי ערך תזונתי                                             
בישראל אושרו לשימוש עד היום רק ארבעה ממתיקים מלאכותיים, אשר מאושרים לשימוש גם ברוב מדינות העולם.​


ציקלמט - ( Cyclamate )
הציקלמט התגלה בסוף שנות ה - 30 של המאה העשרים והשימוש בו החל בתחילת שנות ה -  50. הציקלמט מתוק פי 30 מן הסוכרוז. השימוש בציקלמט הופסק בשנת 1969 ע"י ה – FDA  מאחר ונמצא שעכברי מעבדה שקיבלו כמויות גדולות של ציקלמט פיתחו גידולים בשלפוחית השתן. בנוסף נמצא שציקלמט עובר מטבוליזם לציקלוהקסמין גורם הידוע כמסרטן.
השימוש בציקלמט בארצות הברית עדיין מוגבל, אולם באירופה ובישראל הוא אושר לשימוש מאחר מחקרים חדשים שבהם נקבע שהציקלמט אינו גורם מסרטן.
הציקלמט אינו משאיר טעם לוואי מריר. הוא הוכח כיציב בחום ובחומצה וניתן להוסיפו למוצרים משומרים ומעובדים בכמויות גדולות.
במתן כמות גדולה של ציקלמט הופיעו אצל מקצת המשתמשים שלשולים ויציאות מרובות. ההמלצה לצריכת כממתיק אישי היא 11 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף ביממה.
 
סכרין - ( Saccharin )
סכרין סונטז לראשונה בשנת 1882, השימוש בו הוגבר באופן משמעותי בשנת 1969 אחרי שציקלמט הוצא משימוש ע"י ה - FDA.
ב- 1976 יותר משלושה מיליון ק"ג של סכרין יוצרו לשימוש בארצות הברית,
הרוב להמתקת משקאות קלים. בנוסף סכרין הפך לממתיק המועדף בשימוש למשחות שיניים, שפתונים ומוצרי קוסמטיקה אחרים.
ב -1977 פירסם ה – FDA אזהרה בנוגע לשימוש בסכרין מאחר ונמצאה התפתחות סרטן שלפוחית השתן בדור שני של עכברי מעבדה. לאחר סקרים מקיפים לא נמצאה עדות לפעילות מסרטנת.
 
 סכרין מתוק פי 300 מסוכרוז. אינו עובר מטבוליזם בגוף ומופרש דרך הכליה ללא שינוי.
 
לעומת זאת נמצאו שני מקרים בהם בשימוש בסכרין יכול להוות גורם סיכון:
• נשים בהריון – נצפה כי מתן תוך ורידי של סכרין חצה את השלייה והגיע לריכוז שווה בעובר. 
• ילדים – פחית של משקה קל מוגז ממותק יכולה להכיל  עד כ – 100 מ"ג של סכרין שתיית מספר משקאות כאלו ביום יכולה לגרום למנת יתר מאחר ומשקלם של ילדים הוא נמוך מאשר של מבוגרים.
 
הצריכה היומית הסבירה של סכרין ליממה היא 2.5 מ"ג   לק"ג משקל גוף. לאדם במשקל 70 ק"ג פירוש הדבר שיוכל לצרוך 175 מ"ג ביממה. זוהי כמות השווה ל – 80 טבליות של סכרין או 48 שקיות של מתוק וקל.
 
המנה המקסימלית שמותר לקחת ביממה היא עד 500 מ"ג לילדים ו – 1000 מ"ג למבוגרים.
 
אספרטיים - ( Aspartame ) 
ממתיק חדש יחסית שנתגלה בסוף שנות ה -  70. האספרטיים מורכב משתי חומצות אמינו : פנילאלנין , אספרטט ומתנול. האספרטיים מתוק פי -  200 מסוכרוז ונחשב לממתיק הטוב ביותר עבור סוכרתיים.
האספרטיים מתפרק בגוף  וחומצות האמינו המרכיבות אותו נספגות ועוברות אותו מטבוליזם בגוף כחומצות אמינו שמקורן מהמזון. מאחר והאספרטיים מכיל פנילאלנין  הוא אסור לשימוש לחולי פנילקטונוריה. האספרטיים מכיל בטבלייה ממוצעת רק כ  - 3 / 1 קלוריה. הצריכה המותרת ליממה היא עד 40 מ"ג לק"ג משקל גוף, לסוכרתיים מומלץ לא לצרוך יותר מ -  30 מ"ג למשקל גוף ליממה.
 
אספרטיים מתפרק בחום, התוצר החדש דיקטופפרזין ( diketopeperazine )
אינו מתוק לכן אספרטיים אינו מתאים לבישול או אפייה.
 
אצסולפם ק - ( Acesulfame K ) 
ממתיק חדש יחסית, המתוק פי 180 מסוכרוז. התכשיר אושר לשימוש רק בשנים האחרונות. בשל מחירו הגבוה הוא אינו נפוץ בשימוש כמו הסכרין והציקלמט. הצריכה היומית הסבירה היא 0.9 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף. מופיע בארץ בעיקר כממתיק של סוכריות חמוצות, סוכריות טופי ועוגיות לסוכרתיים.
 


לסיכום:                                                                                                                                                               

ניתן להשתמש בממתיקים טבעיים ומלאכותיים באופן מבוקר.
יש לזכור שמקצת הממתיקים הפוליאולים הופכים בגוף לפחמימות ויש לכלול את כמותם בחישוב הפחמימות היומי . בנוסף מזונות ממותקים יכולים להכיל שומן רווי אשר ממולץ כמובן להפחיתו בתפריט.

ממתיקים משמשים אותנו כתחליף לסוכר. קבוצת הממתיקים כוללת ממתיקים מלאכותיים, טבעיים ואף ממתיקים בעלי תכולה קלוריות. 
לפניכם מדריך מקוצר לסוגי הממתיקים הנפוצים ביותר. 


המדריך לממתיקים מלאכותיים