דיאטה המבוססת על פירות fruitarian diet, הינה דיאטה המוגבלת לאכילה של פירות טריים. הדיאטה קיימת כבר מאות שנים. בכתביו ציין לאונרדו דה וינצ'י שהינו עוקב אחר דיאטה זו.
למרות שישנן עדויות כי האדם הקדמון היה צייד, ישנן לצידן גם עדויות מדעיות אשר עשויות להצביע על כך שהאדם הקדמון התקיים בעיקר מאכילת פירות, זרעים ופירות יער. מנקודת מבט דתית, אדם וחווה היו הראשונים אשר עקבו אחר דיאטה זו...
דיאטת הפרוקטרייניזם מורכבת משבע קבוצות פרי:
1. פירות חומציים: פירות הדר, אננס, תותים, רימון, קיווי, אוכמניות, תפוחים ירוקים.
2. פירות בעלי חמיצות קלה: תפוחים מתוקים,
3. פירות מתוקים: בננות, ענבים, מלון, אפרסמון.
4. אגוזים: פקאן, מקדמיה, פיסטוק, אגוזי ברזיל, ערמונים.
5. זרעים: דלעת, חמניות, שומשום.
6. פירות יבשים: דבלים, צימוקים, שזיפים, אוכמניות.
7. פירות בעלי תכולת שומן גבוהה: זיתים, קוקוס, אבוקדו.
לרוב גישת הפרוקטרייניזם לגבי פירות מסחריים הנמכרים בחנויות הינה שפירות אלו בעל ערך תזונתי ירוד, מאחר והם חשופים לחומרי הדברה, הכלאות, דישון בכימיקלים וקטיפת הפירות לפני הבשלתם. לכן על פי גישה זו יש להעדיף פירות אורגניים.
גישה למזון:
על פי ה פרוקטרייניזם יש לאכול סוג אחד של פרי כארוחה. הזמן שאמור לעבור מארוחה לארוחה הינו משתנה. לרוב מדובר בטווח של כ 45 – 90 דקות. פרוקטרייניזם מנחים לא לשתות מאחר ופירות אמורים להכיל את כמות המים הנדרשת לגוף. כמות המזון נקבעת על פי תחושת השובע האישית.
אנשים רבים זונחים את הדיאטה לאחר מספר חודשים או שנים, בעיקר בגלל שמדובר בגישה תזונתית שקשה לעמוד בה לאורך זמן. הבעיות העיקריות הן: בידוד חברתי, פיתוח אובססיה למזון, תחושת רעב ברוב שעות היום. ישנם אנשים אשר אינם מבצעים את הדיאטה באופן מדויק ומאמצים לעצמם דיאטה עשירה בפירות אך עדיין אוכלים מזונות נוספים כגון קטניות או תפוחי אדמה.
יתרונות הדיאטה
יתרונותיה של הדיאטה מדווחים על ידי האנשים העוקבים אחריה ולאו דווקא על ידי גורמים מקצועיים מוסמכים.
היתרונות המדווחים הינם: עליה בתחושת החיוניות: אושר, אנרגיה, ריכוז והערכה עצמית. יתרונות בריאותיים על פי
הפרוקטרייניזם הם: מניעה וריפוי של סרטן, עצירות, נדודי שינה, דיכאון, בעיות עיכול, חיזוק המערכת החיסונית ועוד...
אין הוכחה מדעית שצריכת דיאטה המורכבת מפירות בלבד עשויה לרפא מחלה כל שהיא.
האם הדיאטה מאוזנת?
על מנת שהדיאטה תכיל את כל אבות המזון: פחמימות, חלבונים ושומנים ואת כל הויטמינים שהאדם צריך, העוקבים אחר דיאטה זו צריכים לאכול מגוון גדול מאד של פירות, בייחוד אגוזים וזרעים עשירים בחלבון. יש לציין שגם כאשר המגוון אותו צורך האדם יהיה גדול, עדיין יהיה קשה להגיע להמלצה היומית לחלבון. לשם השלמת החוסרים ניתן להעשיר את הדיאטה בתוספי תזונה שונים, כגון תוספות חלבון בעלי ערך ביולוגי גבוה או תוספי ויטמינים או מינרלים, אך פרקטיקה זו אינה מקובלת על פי גישת הפרוקטרייניזם. במצבים כגון גדילה או היריון, רופאים ממליצים להימנע מדיאטה זו.
האם הדיאטה מסוכנת?
ישנם סיכונים רבים הקשורים לדיאטה. ככל שאחוז הפירות הנצרך עולה כך גדל הסיכון להתפתחות מחסורים תזונתיים. ישנם אנשים אשר מאמצים את גישת הפרוקטרייניזם, אך לא במלואה, כלומר הדיאטה שלהם תכיל כמות רבה של פירות אך לא 100%. למשל 70% פירות ו 30% מזונות אחרים משלימים. גישה שכזו עשויה מחד למנוע מחסורים תזונתיים ומאידך לא בהכרח תגרום לתוצאות הרזייה.
ככל שהדיאטה תהיה יותר דומיננטית בפירות כך גדל חוסר האיזון. מחסורים תזונתיים נפוצים הינם מחזור ב: ברזל, סידן, אבץ, ויטמין B1,B2. חומצות שומן מסוג אומגה 3 ו – 6 וחלבון.
תמיכה מדעית
יש להבדיל דיאטה זו מדיאטה צמחונית / טבעונית , אשר מומלצת על ידי אגודת הדיאטנים האמריקאית, כבריאה ומתאימה לכל שלבי החיים. אנשים רבים מתבלבלים וחושבים שמדובר בגישה צמחונית. דיאטה צמחונית מכילה מזונות כגון קטניות, דגנים, ובדרגות שונות של צמחונות גם ביצים ומוצרי חלב. גישת הפרוקטרייניזם, הינה גישה טבעונית קיצונית, אשר אין לה תמיכה מדעית כדרך חיים בריאה לאורך זמן.