ליזוזום הינו אברון תאי בעל ממברנה. ליזוזומים נמצאים רק בתאי בעלי חיים, מספרם בתאי הגוף עשוי להגיע לכ – 300. לליזוזום מבנה כדורי, בעל תכולת אנזימים רבים אשר מסוגלים לפרק מולקולות רבות בתא, לכן הליזוזום מוגדר כ"מפנה הפסולת" של התא. הליזוזומים מכילים מעל 60 אנזימים שונים המאפשרים להם לבצע תהליכים אלו. מלבד פירוק ופינוי מולקולות שאינן נחוצות לתא, לליזוזום תפקידים נוספים כגון: הפרשה, תיקון ממברנת התא, אפופטוזיס, איתות תאים וחילוף חומרים בתא.
קיימים שני סוגים של ליזוזימים: ליזוזום ראשוני - המכיל אנזימים הידרוליטים כגון: ליפאזות, גלוקוזידאזות, פרוטאזות ונוקלאזות. ליזוזום משני - שנוצר על ידי מיזוג של ליזוזימים ראשוניים המכילים מולקולות או אברונים נבלעים.
מִבְנֶה הליזוזומים אינו אחיד עם זאת, לרוב ליזוזומים מתקיימים במבנה כדורי אשר מוקף בממברנה דו שכבתית. הליזוזומים נחשבים לאברוני תא קטנים יחסית, קוטרם בדרך הינו בין 0.1-0.5 מיקרומטר, אם כי הם קוטרם עשוי להגיע עד 1.2 מיקרומטר. הליזוזומים מכילים אנזימים מגווונים אשר מסוגלים לעכל כל חומר בתא.
תפקיד הלילוזום
הליזוזומים אחראים על עיכול תוך תאי - פירוק מולקולות מורכבות כגון: פחמימות, שומנים, חלבונים וחומצות גרעין, תוצרי הפירוק ממוחזרים לאחר מכן בתא לשימושים אחרים. לעומת ה – pH הניטרלי בתא, ה- pH של הליזוזומים הינו חומצי, סביב pH -5 . ניתן לחשוב על הליזוזום כ"מערכת העיכול "של התא מכיוון שהוא מפרק מולקולות באמצעות אנזימים.
בנוסף לעיכול מולקולות קטנות, ליזוזומים עשויים לבצע אוטופגיה - הרס של אברוני תא לא תקינים. לליזוזומים תפקיד בפגוציטוזה, לדוגמא, תאי הדם הלבנים הנקראים פגוציטים בולעים חיידקים פולשים במטרה לפרקם ולהשמידם. החיידקים מוקפים על ידי שלפוחית שהליזוזומים מתמזגים איתה ולאחר מכן הליזוזומים מפרקים את החיידקים.
אנזימים ליזוזומליים
לליזוזומים אנזימים מגוונים אשר כוללים פרוטאזות, עמילאזות, נוקלאזות, ליפאזות ופוספטאזות חומציות, בין רבים אחרים. אנזימים נקראים בדרך כלל על פי המולקולות שהם מפרקים; למשל, פרוטאזות מפרקות חלבונים, ליפאזות מפרקים שומנים ונוקלאזות מפרקים חומצות גרעין.
מחסור באנזימים הליזוזומליים עלול לגרום למחלות אגירה ליזוזומליות כגון: מחלת טיי-זאקס - Tay-Sachs ומחלת פומפה - Pompe's disease.