Facebook

פיטואסטרוגנים הינם תרכובות אורגניות טבעיות המצויות בצמחים. פיטואסטרוגנים נחשבים לבעלי מאפיינים הורמונליים ופעילות טבעית הדומה מבחינה מבנית ותפקודית לזו של האסטרוגן המיוצרים על יד הגוף ( במיוחד על ידי הגוף הנשי, שכן הגוף הגברי מייצר בכמויות מוגבלות).

פיטואסטרוגנים מסוגלים להיקשר לקולטני אסטרוגן וכך לבצע פעילות ביולוגית אסטרוגנית או אנטי אסטרוגנית. יש לציין כי השפעתם תלויה בריכוז הרקמות של קולטני ואנזימי האסטרוגן המיוצר בגוף וכי פעילותם נמוכה בערך  פי 100 עד 1000 מזו של מקבילו האסטרדיול.

ישנם מספר סוגים של פיטואסטרוגנים, אך שלוש הקבוצות העיקריות הן איזופלבונים - Isoflavones ליגנאנים - Lignans וקומסטנים - Coumestans. תרכובות אלו מצויות במגוון מזונות מהצומח, כולל פירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים. מקורות תזונתיים נפוצים של פיטואסטרוגנים כוללים מוצרי סויה, זרעי פשתן, שומשום, עדשים ופירות וירקות מסוימים.

חשוב לציין שבעוד שמחקרים מסוימים מצביעים על יתרונות בריאותיים פוטנציאליים של פיטואסטרוגנים, צריכתם והשפעתם הם עדיין תחומי מחקר ודיון מתמשכים. כמו בכל מרכיב תזונתי, מתינות היא המפתח, ואנשים עם דאגות בריאותיות ספציפיות צריכים להתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות לקבלת ייעוץ מותאם אישית.

 


מנגנוני פעולה של פיטואסטרוגנים

לפיטואסטרוגנים קיימים מאפיינים אשר מאפשרים להם ליצור אינטראקציה עם קולטני אסטרוגן והכל בהתאם לקולטן המופעל, לרקמה ולרמות האסטרוגן במחזור. כאשר רמת האסטרוגנים האנדוגניים גבוהה, פיטואסטרוגנים מפעילים פעולות אנטגוניסטיות ומאטים את פעילותם ולהיפך, כאשר רמת האסטרוגנים האנדוגניים נמוכה, לפיטואסטרוגנים יכולת "לתפוס" את  מקומם ולשפר את פעילותם. כאשר הפעילות היא אנטי- אסטרוגנית הקולטן נחסם וגם יש עיכוב אנזים ארומטאז וכתוצאה מכך ישנה הפחתה בכמות האסטרדיול החופשי.

עודף בהורמוני מין ובמיוחד אסטרוגן, עשוי להגביר את השכיחות בסוגי סרטן מסוימים כגון סרטן השד, הערמונית, הרחם והשחלות. כמו כן, חוסר איזון הורמונלי גורם לשחרור גונדוטרופינים יותרת המוח, מחלות לב וכלי דם, אוסטאופורוזיס, גלי חום בגיל המעבר.  לכן הפעולה הביולוגית של ההורמונים הצמחיים הללו חשובה מאוד.

כמו כן, פיטואסטרוגנים בעלי חומרים המסוגלים לנטרל רדיקלים חופשיים ולמנוע נזק חמצוני.
 

מנגנוני הפעולה של פיטואסטרוגנים מורכבים ויכולים להשתנות בהתאם לגורמים כגון:

סוג הפיטואסטרוגן הספציפי, סוג הרקמה, הקשר הורמונלי והמצב בריאותי. באופן כללי, פיטואסטרוגנים מקיימים אינטראקציה עם קולטני אסטרוגן ויכולים להפעיל השפעות אסטרוגניות ואנטי-אסטרוגניות כאחד. להלן כמה מנגנוני פעולה מרכזיים:

1. קישור לקולטן אסטרוגן:
• פיטואסטרוגנים יכולים להיקשר לקולטני אסטרוגן (ER) בגוף. ישנם שני סוגים עיקריים של קולטני אסטרוגן, ERα ו-ERβ. הקישור של פיטואסטרוגנים לקולטנים אלה יכולה לחקות את ההשפעות של אסטרוגן אנדוגני, להשפיע על ביטוי גנים ותגובות תאי הגוף.

2. השפעות אסטרוגניות:
• ברקמות מסוימות, הקישור של פיטואסטרוגנים לקולטני אסטרוגן יכולה לגרום להשפעות אסטרוגניות, המעודדות צמיחת תאים והתמיינות. זה רלוונטי במיוחד ברקמות כמו השד והרחם.

3. השפעות אנטי-אסטרוגניות:
פיטואסטרוגנים יכולים גם להפגין השפעות אנטי-אסטרוגניות. במצבים מסוימים, הם עשויים להתחרות עם אסטרוגנים אנדוגניים על קשירת הקולטן, מה שעלול להפחית את הפעילות האסטרוגנית הכוללת בגוף.

4. אפנון קולטן אסטרוגן סלקטיבי (SERM):
פיטואסטרוגנים נחשבים לעתים קרובות למאפננים סלקטיביים  ( Receptor modulators)  של קולטני אסטרוגן (SERM). המשמעות היא שההשפעות שלהם יכולות להיות ספציפיות לרקמות, לפעול כאגוניסטים לאסטרוגן ברקמות מסוימות וכאנטגוניסטים לאסטרוגן באחרות. לדוגמה, עשויות להיות להם השפעות אסטרוגניות ברקמת העצם, התורמות לבריאות העצם, תוך הפעלת השפעות אנטי-אסטרוגניות ברקמת השד.

5. עיכוב אנזימתי:
פיטואסטרוגנים יכולים להשפיע על פעילותם של אנזימים המעורבים במטבוליזם של אסטרוגן. לדוגמה, הם עשויים לעכב את האנזים ארומטאז -  האחראי להמרת אנדרוגנים לאסטרוגנים. עיכוב זה יכול להשפיע על רמות האסטרוגן בגוף. 
 


פיטואסטרוגנים - Phytoestorgens 



אפיון פיטואסטרוגנים

שלושת הקבוצות העיקריות:

איזופלבונים – תרכובת אורגניות המאזנות את פעילות האסטרוגן בגוף ומגנים עליו מפני צמיחה של כלי דם המזינים גידולים, כמו סרטן הערמונית בגברים וסרטן השד בנשים.

נמצאים בעיקר בפולי סויה, חומוס עדשים, שעועית, תלתן אדום ודגנים מלאים.


ליגנאנים – תרכובת פנוליות העוזרת לשמור על לב בריא ולחזק את ההגנה על המערכת החיסונית שלנו. הגוף גם מפיק תועלת מהתכונות האנטי בקטריאליות והאנטי פטרייתיות שלהם.

נמצאים בדגנים, במיוחד בשיפון ובירקות: גזר, ברוקולי, כרוב, תותים ופירות יער. בכמויות גבוהות בשומשום, בזרעי פשתן ובדגנים מלאים.


קומסטנס – תרכובת אורגנית הטרוציקלית בעלי יכולת להילחם בצורות מסוימות של סרטן ובפרט סרטן הערמונית, סרטן המעי הגס וסרטן העור. מפעילים פעולות הגנה מפני חומרים רעילים לכבד, מערכת החיסון וכלי דם.

נמצאים במגוון של צמחים ועשירים בעיקר באפונה יבשה, שעועית כליה, שעועית לימה ובנבטי אספסת.
 


השפעות בריאותיות באוכלוסיות שונות

לחומרים הפיטואסטרוגנים יש פעילויות נוגדי חמצון וכן הפחתת הפרעות הנובעות ממחסור באסטרוגן או מעודף שלהם. במחקרים נמצא כי באוכלוסיות אסיאתיות, שצריכת הפיטואסטרוגנים שלהן גבוהה במיוחד, הודות לתזונה עשירה באופן מסורתי בסויה, בהשוואה לאוכלוסיות מערביות, עלתה שכיחות נמוכה יותר של הפרעות הקשורות לגיל המעבר, לסיכון קרדיווסקולרי נמוך יותר, שיעור נמוך יותר של סרטן השד, רירית הרחם והשחלות וכן אחוז נמוך יותר של אוסטאופורוזיס בירך.

כמו כן, באוכלוסיות אסיאתיות קיים אחוז נמוך של תסמינים הקשורים בתסמונת קדם ויסתית, גלי חום בגיל המעבר וקמטים בהזדקנות. נמצא קשר בין צריכת סויה לבין הפחתת יתר לחץ דם, טריגליצרידים, מניעת מחלות לב ושיפור חילוף חומרים ומסת העצם.



כמה לצרוך?

הצריכה האידיאלית היומית מוערכת בכ- 40-60 מ"ג. ניתן להגיע באופן מובטח לצריכה זו על ידי צריכה של מזונות עשירים בפיטואסטרוגנים, כגון: סויה, קטניות ומזונות מדגנים מלאים. מומלץ גם לצרוך מזונות אלה במסגרת תזונה מבוקרת ומפוקחת תחת שמירה על משקל והרכב גוף בטווח הבריא.
 
מזון פיטואסטרוגנים –
מ"ג ל – 100 גר'

זרעי פשתן
 
380

פולי סויה
 
104

פולי סויה קלויים
 
69

טופו
 
27

טמפה
 
18

מיסו
 
11

יוגורט סויה
 
10

אבקת חלבון סויה
 
88

שומשום
 
80

לחם פשתן
 
7
לחם דגנים מלא
 
4

חלב סויה
 
2

חומוס
 
1

שום
 
0.6

נבטי אספסת
 
0.4

תמרים מיובשים
 
0.3

גרעיני חמניות
 
0.2

שמן זית
 
0.2

שעועית ירוקה
 
0.1
 


פיטואסטרוגנים - מקורות תזונתיים 

מזונות שונים מכילים פיטואסטרוגנים, כאשר הכמות וסוג הפיטואסטרוגנים משתנה ממזון למזון. בטבלה הבאה, מצוינים מספר מזונות נבחרים ותכולת פיטואסטרוגנים כללית:
 

לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום