גליקוזילציה הינה תהליך בו חד סוכרים נקשרים לחלבונים, שומנים או מולקולות אורגניות שונות.
גליקוזילציה של חלבונים הינה תהליך אשר מתרחש לאחר תרגום ויצירת החלבון.
בגוף האדם לתהליך הגליקוזילציה ישנה חשיבות רבה, מאחר וקשירת השייר הסוכרי למולקולת החלבון הינה קריטית למגוון רחב של תהליכים ביולוגיים בניהם:
לאחר תהליך הגליקוזילציה של חלבונים נוצרים גליקנים – חלבון + שייר סוכרי.
קיימים חמישה סוגים של גליקנים:
N-linked glycans – גליקנים בהם השייר הסוכרי קשור לחנקן של אספרגין או החנקן הנמצא בשרשרת הצידית של ארגינין. גליקנים אלו נוצרים ברטיקולום האנדופלסמטי ונדרשת לה מעורבות של דוליקול פוספאט.
O-linked glycans – גליקנים בהם השייר הסוכרי קשור לקבוצת הידרוקסיל – OH של סרין, תראונין, טירוזין והידרוקסיפרולין. גליקנים אלו נוצרים ברטיקולום האנדופלסמטי, באורגן גולג'י, בציטוזול ובגרעין התא.