רקע
חלבון מי גבינה הינו החלק הנוזלי של החלב, צבעו צהוב-ירוק ונקרא גם בשם - סרום גבינה. חלבון מי גבינה מתקבל במהלך קרישת חלב באמצעות
אנזימים פרוטאוליטיים או חומצות. בתהליך ייצור מוצרי החלב השונים. חלבון מי גבינה נחשב "לתוצר לוואי" או "פסולת" במשך עשרות שנים, בשל בעיות הסילוק הקשורות אליו. עם זאת, בימינו חלבון מי גבינה זכה להכרה כמזון בעל ערך ביולוגי גבוה. בשל הרכבו התזונתי הגבוה, חלבון מי גבינה משמש לייצור מוצרי מזון רבים, כגון: תוספי תזונה לתינוקות, לספורטאים ואף כחומר מספוא לבהמות.
מי גבינה נוזליים אשר מתקבלים באופן ישיר מתהליך עיבוד החלב, מורכבים מ: 94.2% מים ו 0.8% חלבוני מי גבינה, 0.5% מינרלים
, 0.1%
שומן, ו-4.3%
לקטוז.
הרכב חלבון מי הגבינה
חלבון מי הגבינה מכיל מספר חלבונים: אלפא לקטאלבומין -
α-Lactalbumin,
בטא לקטוגלובולין לקטגלובולין -
β- Lactalbumin Lactoglobulin,
IgG, גליקומקרופפטידים –
Glycomacropeptides ולקטופרין –
Lactoferrin ואלבומין בקר -
Bovine serum albumin.
היחסים בניהם מתוארים בטבלה הבאה:
בנוסף לחלבונים אלו, חלבון מי הגבינה מכיל חלבונים משניים כגון: לקטולין –
Lactollin, גליקופרוטאינים -
Glycoproteins, לקטופרוקסידאז -
Lactoperoxidase וטרנספרין –
Transferrin. הרכב ומאפייני חלבון מי גבינה עשויים להשתנות בהתאם לסוג הבקר ותזונתו, שיטת העיבוד וגורמים סביבתיים שונים.
סוגים שונים של חלבוני מי גבינה
חלבון מי גבינה מרוכז - Whey protein concentrates
חלבון מי הגבינה קיים בריכוזים שונים, כגון: 34%, 50% ו – 80%. באופן כללי, חלבון מי גבינה מרוכז יכיל כמות נמוכה של
שומן וכולסטרול. כמו כן, באופן כללי,
חלבון זה יכיל יש כמות גדולה יותר של
פחמימות –
לקטוז. חלבון מי גבינה מרוכז - 80% קיים כתוסף אבקת חלבון
.
חלבון מי גבינה מבודד - Whey protein isolate
זוהי הצורה הטהורה ביותר של חלבון מי הגבינה אשר ריכוז
החלבון בה הינו כ - 90% או יותר, כמות
לקטוז מינימלית
(<1%). חלבון מי גבינה מבודד כמעט ואינו מכיל
שומן ( כמות מזערית ).
חלבון מי גבינה שעבר הידרוליזה - Hydrolyzed whey protein
תהליך ההידרוליזה מפרק שרשראות
חלבון לשברים קטנים המכונים פפטידים.
הידרוליזטים מתעכלים מראש, עוברים הידרוליזה חלקית. התוצאה - חלבוני מי גבינה שנספגים בקלות ועשויים להיות פחות אלרגניים מאשר סוגים אחרים של מי גבינה.
ייצור חלבון מי הגבינה
לשם ייצור של - ק"ג אחד של אבקת חלבון מי גבינה נדרשת כמות של בערך 200 ליטר חלב. מכמות זו של חלב ניתן לייצר 24 ק"ג גבינה או כ – 6 ק"ג של חלבון הקזאין.