לעיתים קרובות קיימת תת הערכה לגבי מידת ההשמנה של ילדים – ילד שנראה בעל משקל תקין ולהיחשב "בריא" עשוי להיות בעל עודף משקל !
מדד ה - BMI
המושג BMI מייצג יחס בין משקל וגובה ומחושב על פי נוסחת מנת המשקל בריבוע הגובה במטרים.
לדוגמה אדם בעל משקל של 70 ק"ג ובגובה של 1.75 מ' יהיה בעל BMI של 22.8 .
הטווח הנחשב תקין במבוגרים הינו BMI 25 - BMI 18 . מאחר ומבוגרים אינם משנים את גובהם הטווחים נשמרים. הגבול לעודף משקל או תת משקל אינו משנה את ערכו.
הסתמכות על ערכים כגון BMI צריכה להיעשות בזהירות מאחר וההתייחסות לילדים שונה ממבוגרים.
BMI המחושב לילדים אינו מספיק, הבדיקה לגבי תקינותו של הערך צריכה להיעשות מול אחוזוני BMI וגיל. ערך הנחשב כתקין בגיל מסוים יכול להיחשב כגבוה בגיל אחר.
איך מטפלים ?
חשוב לא רק לטפל בבעיה אלא לבחור את המסגרת המתאימה ביותר עבור ילדכם. ככל שהילד חווה מספר רב יותר של ניסיונות כושלים, כך סיכויו להצלחה בעתיד קטנים.
ילדים הסובלים מעודף משקל סובלים בדרך כלל מדימוי גוף נמוך ואינם ששים להשתתף בפעילויות קבוצתיות עם ילדים בעלי משקל תקין , לכן אל תצפו מילדכם לחבור אל שאר הילדים למשחק כדור או כל פעילות ספורטיבית אחרת.
חשוב למצוא מסגרת מתאימה לשם הדרכה תזונתית בשילוב פעילות גופנית. הטיפול התזונתי מחייב את מעורבות ההורים מאחר ושינוי הרגלים צריך להיות שינוי בסיסי משפחתי.
לסיכום:
השמנה כבר מזמן אינה רק בעיה אסטטית אלא מצב גופני המשפיע על בריאותו הגופנית והנפשית של הילד. התמודדות עם הבעיה מוקדם ככל האפשר תגרום לשיפור סיכויי ההצלחה בהקניית הרגלי חיים בריאים ותפחית את הסיכויים להפיכתו של הילד למבוגר הסובל מעודף משקל.
כל המקדים הרי זה משובח.